Off Grid Sistemler

Off Grid Sistemler

Off grid sistemler on grid sistemlerin aksine bir şebekeye bağlı değildir. Güneş panellerinde üretilen elektrik enerjisi akülerde depolanır ve ihtiyaç halinde kullanılır. On grid sistemlerden daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Şebeke elektriğinin ulaşımının zor olduğu dağ evi gibi yerlerde off grid sistemlerin kullanımı avantajlıdır. Şebeke erişiminin olmadığı yerlerde elektrikten uzak bir yaşam sürmek zorunda değilsiniz. Evinize veya elektrik ihtiyacınızın olduğu herhangi bir alanda günlük elektrik ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilecek bir off grid sisteme sahip olmak isterseniz Ramak Enerji olarak hizmetinizdeyiz.

Off Grid Sistemler Nedir?

Off grid güneş enerji sistemlerin kullanımı son yıllarda artış göstermeye başlamıştır. Off grid sistemler kelime anlamı olarak herhangi bir şebekeye bağlı olmayan sistemleri ifade etmektedir. Eskiden sadece büyük üretim tesislerinde ve belirli yerlerde kullanılan off grid sistemleri artık her yerleşim yerinde görmek mümkündür. Off grid sistemde üretilen enerji akülerde depolanmaktadır. Sistemde kullanılacak aküler ihtiyaca ve bütçeye göre değişebilmektedir. Elektrik kullanım ihtiyacının fazla olduğu yapılarda aküler daha büyük ve sayıca fazla olabilir. Off grid sistemler elektriğin ulaşamayacağı alanlarda elektrik üretimine olanak sağladığı için hayatı kolaylaştıran bir sistemdir.

Off Grid Sistemin Faydaları Nelerdir?

Off grid sistemlerin kullanımı kullanıcılara çok sayıda fayda sağlar. Elektriğin olmadığı şebeke erişiminin çok zor veya imkansız olduğu yerlerde elektrik kullanımına sağlar. Off grid sistemler sayesinde elektrik kullanma imkanınızın olmadığı yerlerde elektrik kullanabilme lüksüne sahip olursunuz. Kurulum ve belirli zamanlarda bakım maliyetleri dışında elektrik için ücret ödemezsiniz. Güneş yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olduğu için elektriğin üretimi aşamasında çevreye hiçbir zarar verilmez. Bakımı kolay olan bu sistemlerin maliyeti de oldukça düşüktür.

Off Grid Sistem Nasıl Kurulur?

Off grid sistemin kurulması on grid sisteme benzerlik gösterse de temelde bazı farklılıklar bulunmaktadır. Güneş panellerinin yerleştirilmesi ve alüminyum konstrüksiyon ile sabitlenmesi yapılır. Topraklama hattı döşenir. Kablolar çevresel faktörlerden ve kötü hava koşullarından etkilenmemesi için metal tava içerisinde döşenir. On grid sistemden farklı olarak off grid sistemlerde şarj kontrol cihazı ve akü de kullanılır. Off grid sistemde kullanılan tüm bileşenler arasında gerekli bağlantılar yapıldıktan sonra sistem hazır hale gelmektedir.

Off Grid Sistem Kullanım Alanları

Şebeke erişimin olmadığı her yerde ve alanda off grid güneş enerji sistemlerini kullanmak mümkündür. Bu alanlara dağ evleri, hayvan çiftlikleri, karavanlar, konteynır ve prefabrik evler, yatlar örnek olarak verilebilir. Şebekeye bağlı yerlerde güneş enerjisinden yararlanmak büyük avantajlar sağlasa da şebekeye ulaşımın olmadığı yerlerde off grid sistemler sayesinde elektrik kullanabilme şansına sahip olmak daha büyük avantajdır. Bu anlamda off grid sistemlerin kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır.

Off Grid Sisteminde Kullanılan Ürünler Nelerdir?

Şebekeden bağımsız solar sistemlerde kullanılan temel sistem bileşenleri güneş panelleri, şarj kontrol cihazı, akü ve inverterdır. Sistemde kullanılacak panelin gücünün ve adedinin belirlenebilmesi için güneş panelinin kapasitesinin hesaplanması gereklidir. Günlük toplam enerji tüketimi, en düşük güneşlenme süresi gibi faktörler hesaplamada etkilidir. Şarj kontrol cihazı panellerin ters akımdan zarar görmesini ve akülerin aşırı şarjdan etkilenmesini engeller. Akü sistemin en önemli parçasıdır. Kaliteli olması sistemin de kaliteli olmasında büyük oranda etkilidir. Gerekli hesaplamalar yapılarak akü sayısı ve kapasitesi belirlenir. Off grid sistemlerde kullanılacak invertera ise aynı anda kullanılacak cihazların toplam çektiği anlık güce bakılarak karar verilir.

Off Grid Sistemin Avantajları Nelerdir?

Şebekeye bağlı on grid sistemlere göre ve normal şebeke elektriğine göre büyük avantajlı durumları bulunan off grid sistemlerin kullanıcılara sağladığı en önemli avantaj elektrik kesintisi durumlarında tüm güçle elektrik kullanabilme imkanı sunmasıdır. Genelde şebeke ulaşımının olmadığı yerlerde elektrik kullanılmak istenildiğinde jeneratörler kullanılmaktadır. Jeneratör kullanımı güneş enerji sistemlerine göre daha sınırlı imkan sunar ve uzun süreçte daha maliyetlidir. Güneş enerjisini kullanarak elektrik enerji üretmek çevre dostudur. Off grid sistemler ile elektriğin üretimi ve kullanılması sırasında çevreye hiçbir zarar verilmez ve temiz enerji kullanımı sağlanmış olur. Fosil yakıt kullanılarak elektrik üretimi sırasında atmosfere zararlı gazlar salınır. Güneş enerjisi kullanılarak elektrik üretilmesinde ise yakıt kullanımı olmadığı için atmosfere hiçbir zararlı gaz salınmaz.