On Grid Sistemler

On Grid Sistemler

On grid sistemler kelime anlamı olarak şebekeye bağlı olan sistemleri ifade etmektedir. Daha basit tanımıyla hem elektrik şebekesinden hem de güneş panellerinden enerji alabilen güneş enerjisi sistemleridir. Herhangi bir pil, batarya, akü gibi güç ekipmanı olmadan çalışırlar. En çok kullanılan güneş enerji sistemlerinden biridir. Bunun yanında kurulum maliyetleri de diğer sistemlere bakıldığında oldukça düşüktür. On grid sistemler ile elektrik faturanızı azaltabilir, sıfıra indirebilir hatta ürettiğiniz enerji fazlanızı elektrik şebekesine geri satarak gelir elde edebilirsiniz.

On Grid Sistemler Nedir?

Kendi elektriğini üretmek isteyen kişi ve kurumlar tarafından en çok tercih edilen güneş enerji sistemlerinden biri on grid sistemlerdir. Şebeke erişiminin sorun olmadığı yerlerde kullanılabilen bu sistemde üretilen elektrik enerjisinin depolanması söz konusu değildir. On grid sistemlerde sistemin elektrik ihtiyacınızın tamamını karşılaması gerekmez, kullanımınıza bağlı olarak fazla elektrik kullandığınız zamanlarda enerji ihtiyacınız elektrik şebekesi tarafından giderilir.

On Grid Sistemin Faydaları Nelerdir?

On grid sistemlerin kullanıcılara çok sayıda faydası bulunmaktadır. En önemli sayılabilecek fayda kullanıcıların elektrik faturası ödemeyecek veya az bir miktar ödeyecek olmasıdır. Tüketici ürettiğinden fazla elektrik tüketmişse bunun ödemesini yapacaktır. Ürettiğinden daha az enerji tüketmişse üretilen fazla enerji ise şebekeye verilmektedir. Ayrıca dağıtım şirketinizden ürettiğiniz fazla elektrik için ödeme de alma şansına sansına da sahip olursunuz. On grid sistemlerin bakımı kolay ve maliyeti düşüktür.

On Grid Sistem Nasıl Kurulur?

Şebeke bağlantılı on grid sistemler hesaplaması ve kurulumu off grid sistemlere göre çok daha kolaydır. Çatı üzerine kurulacak sistemlerde panellerin sabitlenebilmesi için çatı üzerine alüminyum konstrüksiyon döşenir. Bu sayede panellerin yerinden oynaması engellenir. Panellerden çıkan kablolar metal tava içerisinde olacak şekilde elektrik panosuna kadar inecek şekilde döşenir. Metal panonun ve kabloların topraklaması oldukça önemi bir konudur. Topraklama hattı da döşenir. Güneş panellerinden gelen kabloların elektrik panosuyla ve inverterle bağlantısı yapılır. On grid sistemlerde çift yönlü sayaç kullanılır. Bu sayede elektrik üretimi ve tüketimi arasındaki fark belirlenebilmektedir.

On Grid Sistem Kullanım Alanları

On grid sistemlerin kullanımı yaygındır. Başlıca kullanım alanları; fabrika, atölye, otel tatil köyü, yazlık, hastane, alışveriş merkezleri, toplu konutlar, iş merkezleri, marketler, soğuk hava depoları, köy evleri, sulama alanları, çiftlikler, otoparklar ve elektriğe ihtiyaç duyulan hemen hemen her alanda on grid sistemlerin kullanımı mümkündür.

On Grid Sisteminde Kullanılan Ürünler Nelerdir?

On grid yani bir şebekeye bağlı olan sistemin kurulmasında üç temel ürün kullanılır. Bunlar fotovoltaik panel, invertör ve çift yönlü şebeke sayacıdır. Fotovoltaik panel güneş panelidir. Güneşten gelen ışık ışınlarını elektrik enerjisine çeviren asıl bileşendir. İnvertörler ise doğru akımı alternatif akıma çeviren cihazlardır. Güneş panellerinden gelen doğru akım günlük kullanıma uygun olan alternatif akıma invertörler aracılığı ile dönüştürülür. Çift yönlü şebeke sayaçları ise üretilen kullanım fazlası enerji ölçülmüş olur. Tek yönlü sayaçlarla çalışma mantığı aynıdır. Tek farkı tek yönlü sayaçlar kullanılan elektriği ölçerken çift yönlü sayaçlar ihtiyaç fazlası elektriğin ölçümünü de yapmaktadır.

On Grid Sistemin Avantajları Nelerdir?

On grid sistemlerin evlerde ve elektrik ihtiyacı olan diğer mekanlarda kullanılması çok sayıda avantajı da beraberinde getirir. On grid sistemlerde üretilen elektrik depolanmadığı için ve elektriğin kullanımı sisteme yakın yerlerde olacağı için enerji çevrimi daha az olacaktır. Bu da enerji kaybını en aza düşürerek üretilen enerjiden maksimum miktarda verim alınmasını sağlar. Üretilen elektrik şebekeye bağlı olduğu için elektrik üretiminin az olduğu dönemlerde gerekli elektrik şebekeden sağlanacaktır.