Tarımsal Sulama

Tarımsal Sulama

Tarımsal sulama bitkinin yağmur gibi doğal yollarla su ihtiyacını karşılayamadığında, suyun bitkinin kök kısmına gereken zamanda ve miktarda verilmesidir. Tarımsal sulamada suyun bitkilere çok miktarda verilmesi değil, eşit şekilde verilmesi önemlidir. Sulamanın doğru ve yeterli şekilde yapılması tarımsal ürünlerden alınan verimi etkiler. Suyun her bitkiye eşit şekilde dağılımını sağlamak için tarımsal sulama sistemlerine ihtiyaç duyulur. Sulamada kullanılan pek çok sistem vardır. Bu sistemlerin çalışmasında elektriğe ihtiyaç duyulur. Şebekeye bağlı sistemlerde sorun yaşanmazken elektrik şebekesine ulaşımın mümkün olmadığı veya zor olduğu durumlarda güneş enerjili tarımsal sulama sistemleri çiftçilere ve diğer kullanıcılara büyük kolaylık sağlar. Ramak enerji güneş enerjili tarımsal sulama sistemlerine ihtiyacınızın olduğu durumlarda ihtiyacınıza uygun büyüklükte sulama sistemini en kısa süre içerisinde kurarak kullanıcılara teslim etmektedir.

Tarımsal Sulama Sistemleri Nedir ?

Tarımsal sulama sistemlerini 5 ana grupta toplamak mümkündür. Farklı yollarla yapılan sulama sistemlerinden alınan verim de farklılık gösterir. Yağmurlama sulama, yüzey sulama, mini spring yöntemi, toprak altı sulama ve damlama sulama. Yağmurlama sulama sisteminde yağmur yağarmış gibi su tazyikli bir şekilde tarlaya dağıtılır. Yüzey sulama sisteminde ise tarlanın başında bulunan su kanalından tarlaya su gelişigüzel şekilde bırakılır. Su fazlaca israf edildiğinden verimi düşük bir sulama yöntemidir. Mini spring yöntemi ise yağmurlama sistemi gibidir. Sadece su daha az mesafeye püskürtülür. Su israfı azdır. Mesafenin doğru bir şekilde ayarlanması alınan verimi artırır. Toprak altı sulama yöntemi en az kullanılan sulama yöntemidir. Tarlanın altındaki toprağın geçirimsiz olması önemlidir. Damlama sulama yöntemi verimli sulama yöntemlerinden biridir. Sıra şeklinde yetiştirilen bitki ve ağaç köklerine suyum damla şeklinde verilmesidir.

Tarımsal Sulama Sistemleri Nasıl Çalışır ?

Güneş enerjisi evlerde ve elektriğin gerekli olduğu alanlarda kullanıldığı gibi tarımda sulama faaliyetleri için de kullanılmaktadır. Ülkemizde güneş enerjisi ile sulama faaliyetleri giderek artmaktadır. Tarlalarda ve bahçelerde sulama yapılabilmesi için çeşitli sulama sistemleri kullanılır. Elektrik kullanan sulama sistemleri ile sulama yapmak kolay ve verimlidir. Şebeke elektriğinin ulaşamadığı yerlerde sulama yapmaya imkân tanıyan güneş enerjili sulama sistemleriyle suyun tarlaya dağıtılmasını sağlayan motorun ihtiyacı olan enerji güneş panelleri sayesinde üretilir. Günümüzde güneş enerjisi ile tarımsal sulama yöntemleri arasında akü destekli güneş enerji sistemleri, DC pompalama sistemleri, sürücü inverterlar ve mobil solar sistemler kullanılmaktadır. Ramak enerji sulama yapılacak araziye en uygun sulama sistemini belirleyerek arazinizden en yüksek verimi elde etmenizi sağlar.

Tarımsal Sulamanın Önemi Nedir?

Su tüm canlıların ihtiyacı olan bir bileşiktir. Bitkilerin gelişmesi ve yaşaması için sulamanın eksiksiz yapılması gerekir. Su bitkideki tüm yaşamsal faaliyetlerde rol oynar. Bitkinin besin malzemeleri topraktan su sayesinde emilerek taşınır. Alınan besin maddelerinin bitkinin gövdesi boyunca taşınması da su sayesinde olmaktadır. Bu açıdan tarımda üretimin istenilen seviyede olabilmesi için tarımda sulama önem verilmesi gereken bir konudur. Ülkenin gıda ihtiyacının karşılanmasında tarımsal üretim gereklidir. Ülkenin dışa bağlı olmadan kendi tarımsal ürününü kendisi üretebilmesi için tarımda sulama mutlaka yeni sulama teknolojilerini takip ederek yapılmalıdır.

Tarımsal Sulama Sorunları Nelerdir?

Tarımsal sulama farklı sebeplerle birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Su kullanımının gereğinden fazla olması tarımda sulamanın en önemli sorunlarından biridir. Suyun fazla kullanılmasının nedeni su kayıplarıdır. Tarımsal sulama yöntemleri bu noktada önemlidir. Sulama yapılırken su kaybının en az yaşanması için su iletim ve dağıtım tesisleri kurulmalıdır. Sulamada kullanılan eski yöntemler nedeniyle tarımda alınan verim istenilen noktaya ulaşamamaktadır. Tarımda su kalitesi ile ilgili sorunlar da yaşanmaktadır. Tarımsal su kullanımı yer altındaki ve yer üstündeki suların kirlenmesine yol açmaktadır. Sulama suları ile taşınan kimyasallar gübreler ve diğer zararlı maddeler toprakta süzülerek tekrar sulara karıştığında bu suyu kullanan canlıları tehlikeye atmaktadır. Bunların dışında evsel ve endüstriyel atıklar da suları kirletmektedir. Ülkemizde organizasyon ve suyun yönetimi ile ilgili de sorunlar vardır. Suyun yönetimi hakkında pek çok kuruluş olsa da kapsamlı bir su yasası bulunmamaktadır.